Сочно, печено месо кое едноставно се топи во уста – нема ништо повкусно!
Сè што е потребно за месото да не биде суво, е пред термичката обработка да отстои некое време во маринада.
Маринадата подгответе ја по желба, има безброј варијанти, а ние ви донесуваме една прилично универзална и едноставна.
Состојки: 1/2 шолја маслиново масло, 1/2 шолја пиво, 1 лажица мед, 1 лажица сол, 3 чешниња лук
Начин на подготовка:
Изгмечете го лукот додека не стане кремаст, па додајте маслиново масло, сол, пиво и мед. Добро измешајте.
Месото исечкајте го по желба и прелијте го со маринада. Оставете во фрижидер најмалку три часа (а најдобро преку ноќ), па испечете или испржете.