Кифлички со сирење, со крем сирење, рендано сирење, кашкавал што и да одлучите секогаш ќе ви бидат омилени, а ние имаме нов супер вкусен рецепт кој мора да го пробате.
тие се толку меки што не мора да ги наполните, може да се јадат празни!
Состојки:
- 600-650 гр брашно (меко)
- 20 гр квасец
- 1 лажичка шеќер
- 200 мл топла вода
- 75 мл масло
- 1 јајце
- 2 лажици кисела павлака
- За премачкување:
- 1 јајце
- 1 лажица кисела павлака
- 250 гр крем сирење
- сусам
Подготовка: Измешајте го квасецот со 100 мл топла вода, лажичка шеќер и лажичка брашно. Оставете го на топло околу десет минути за да нарасне. Во активираниот квасец додадете половина од просеаното брашно, солта, јајцето, маслото, павлаката и остатокот од водата.
Со раце замесете мазно тесто, постепено додавајќи го остатокот од брашното. Покријте го тестото и оставете го да отстои 30 минути.
Поделете го на 4 топчиња и оставете ги да одморат десетина минути. Разредете ги тестенините на правоаголници. Едно парче тесто исечете го на ленти дебели околу 1 сантиметар. По работ, кој не е исечен, намачкајте го крем сирењето и виткајте го во стапче.
Обложете го плехот со хартија за печење (или премачкајте со масло) и ставете ги стапчињата над неа. Тестото се премачкува со изматено јајце со павлака и се посипува со сусам. Се пече во загреана рерна на 200 степени додека не порумени (околу 25-30 минути).