Не постои магична храна која веднаш ќе го намали нивото на кортизол (хормон на стрес), но одредени намирници можат да го намалат воспалението во телото и да помогнат во регулирањето на ослободувањето на хормоните на стресот.
една научна студија покажа дека состојката во зелениот чај може да ги инхибира ензимите што произведуваат кортизол, што може да го намали нивото на хормонот на стресот.
Црвени пиперки, киви, цитрус и јагоди
Сите овие намирници се богати со витамин Ц, кој игра голема улога во стабилизирањето на нивото на кортизол. Истражувањата покажаа дека надбубрежните жлезди имаат висока концентрација на витамин Ц, а ако ја јадете оваа храна, тие можат да влијаат на надбубрежните жлезди и да го одржат нивото на кортизол во рамнотежа.
Банани, портокали, дињи, спанаќ, брокула, слатки компири и сливи
Вишокот кортизол може да предизвика бубрезите да лачат премногу калиум, па овие извори на храна богати со калиум можат да ги вратат тие нивоа и да ги намалат несаканите ефекти кои доаѓаат со стресот.
Кисела зелка
Lactobacillus reuteri е пробиотик микроб кој природно се наоѓа во гастроинтестиналниот тракт на луѓето, но многумина го губат со текот на времето. Еден од многуте ефекти на овој микроб е неговиот ефект врз мозокот за ослободување на окситоцин. Тоа помага да се намали перцепираниот стрес и го намалува кортизолот.