Одлична идеја за јадење за време на викендите.
Со едноставни намирници и малку ангажман, сè уште не сте го пробале.
Вие и вашето семејство ќе уживате во овие кифлички.
Состојки за тесто:
250 гр мазно брашно
3 лажички прашок за пециво
125 гр урда
50 мл млеко
50 мл масло
1 лажица сол
1 белка од јајце
Премачкување и посипување:
1 жолчка од јајце
1 лажица млеко
малку бибер
малку сол
семиња по желба
Подготовка:
Измешајте го просеаното мазно брашно со прашокот за пециво во сад. Додадете белки, млеко и масло и делумно измешајте ги состојките со жица за матење. Додадете ја урдата и со раце замесете мазно тесто. Тестото префрлете го на набрашнета површина и расукајте го во кружна форма со дебелина од неколку милиметри.
Исечете го со нож на осмини и од секое парче формирајте ролати така што основата на триаголникот ќе се тркала кон врвот. Кифличките префрлете ги во плех обложен со хартија за печење и премачкајте ги со смеса од изматена жолчка, млеко, сол и бибер. Врз кифличките ставете малку сусам, лен, тиква или семки по желба.
Печете ги во рерна 30 до 40 минути на 180 степени, повремено гледајќи дали се жолти одозгора бидејќи времето на печење зависи од рерната.
На здравје!